-
یکشنبه 30 تير 1398
-
8:30
-
78 بازدید
زمانی که در حال مطالعه این مطلب هستید به احتمال زیاد سوالات و دغدغههای بسیار زیاد و متفاوتی در ذهن شما وجود دارد و به موضوعاتی مانند مشاغل رشته ریاضی فیزیک، آینده شغلی رشته ریاضی فیزیک، رشته های پردرآمد ریاضی فیزیک و … فکر میکنید.
زمانی که در حال مطالعه این مطلب هستید به احتمال زیاد سوالات و دغدغههای بسیار زیاد و متفاوتی در ذهن شما وجود دارد و به موضوعاتی مانند مشاغل رشته ریاضی فیزیک، آینده شغلی رشته ریاضی فیزیک، رشته های پردرآمد ریاضی فیزیک و … فکر میکنید.
از طرفی اطرافیان، معلمان و دوستانتان سلایق خودشان را به شما تحمیل میکنند و از فواید رشتههای تجربی یا ریاضی به شما میگویند و شغل های رشته ریاضی فیزیک یا تجربی را با آب و تاب برای شما تعریف میکنند و از طرف دیگر احتمالا شما هم نمیدانید که علایق شما چیست و دوست دارید که در نهایت چه کار کنید.
چیزی که معمولا در مورد شغل های ریاضی فیزیک میشنوید این است که برای ورود به رشته ریاضی هم باید یک سری پیشنیازها مانند علاقه به کار با اعداد و فرمولها، توانایی تجسم ذهنی بالا و علاقه به درسهای معمول این رشته مانند ریاضی و فیزیک را داشته باشید.
اما جدای از اینکه رشته ریاضی برای چه کسانی مناسب است آیا واقعا همه چیز به همینجا ختم میشود؟ آیا برای انتخاب رشته و ورود به مشاغل مربوط به رشته ریاضی و دیگر رشتهها تنها دانستن همین نکات سطحی کفایت میکند؟
در این پست میخواهیم از تجربهای دست اول از تحصیل در رشته ریاضی و پس از آن رشتههای مهندسی و بازار کار رشته ریاضی فیزیک حرف بزنیم. این متن با همکاری دو فارغ التحصیل از دانشگاههای شریف و امیرکبیر نوشته شده. با ما همراه باشید. 🙂
بعد از بیان نکات لازم و صحبت درباره رشتههای مهندسی، در انتها لیستی از پرطرفدارترین رشتههای مرتبط با رشته ریاضی فیزیک هم برای شما قرار داده شده است.
۱. ریاضی بخوانم یا تجربی؟
واقعیت این است که دلیل انتخاب رشته شما کاملا به خود شما بستگی دارید. این که باید چه پیشنیازهایی داشته باشید و هر رشته چه آیندهای دارد و … همگی نکات فرعی هستند که در اکثر موارد هم اشتباه هستند. اما به هر حال در دوران دبیرستان انتخابهای شما محدود به چند گزینه خاص هستند و باید از میان گزینههایریاضیفیزیک، تجربی و انسانی یکی را انتخاب کنید.
برای اینکه انتخاب شما راحتتر شود بهتر است به این نکته مهم توجه کنید که رشته تحصیلی شما در مقطع دبیرستان لزوما مشخص کننده شغل نهایی شما نیست. شاید در این مقاله چندین بار به این نکته برگردیم و به نظر میرسد که تکرار کردن آن مفید باشد.
همانطور که در پست ریاضی یا تجربی اشاره کردیم تصور اینکه ما یا باید پزشک شویم و یا مهندس و راه دیگری وجود ندارد، به شدت اشتباه است و تمام مردم از همین دو راه کسب درآمد نمیکنند و دنیای حرفهای و شغلی بسیار گستردهتر از آن است که تنها در دو بستهبندی محدود جا بگیرد.
۲. از تجربه دیگران استفاده کنید، به شرط رعایت یک نکته مهم
از اساسیترین کارهایی که میتواند به شما در انتخاب درست کمک کند، استفاده از تجربیات دیگران در مرحله تحقیق در مورد رشته ریاضی فیزیک و آینده شغلی آن است.
صحبت با دیگران میتواند به شما کمک کند که شغل های مربوط به رشته ریاضی را بهتر بشناسید و متوجه شوید که رشته ی ریاضی فیزیک چه شغل هایی دارد و مهمتر از آن تصورات اشتباه خود در رابطه با آینده شغلی رشته مورد نظر خود را کنار بگذارید.
با دیگران صحبت کنید. اما نه با هر کسی. اگر به رشته خاصی مانند مهندسی برق یا مکانیک علاقهمند هستید شاید به نظر برسد که صحبت کردن با دانشجویان رشته برق یا مکانیک میتواند به شما کمک کند تا آگاهانهتر انتخاب کنید. اما این تصور درست نیست.
شاید دانشجویان بتوانند به شما کمک کنند تا بدانید که در رشته ریاضی چه شغل هایی وجود دارد و در رشته خاص آنها چه مسیرهایی هست اما مطمئنا نمیتوانید از یک دانشجوی رشته برق، مشاوره مناسبی برای رشته مهندسی نرمافزار یا حتی آینده شغلی رشته مهندسی برق بگیرید.
دانشجویان یک رشته خاص، به دلیل جوی که در آن قرار دارند، اغلب در پی دفاع از انتخابهای خود هستند و به دلیل کمبود تجربه کاری در رشته خود، نمیتوانند تصویر درستی از آینده شغلی رشته مورد نظر را به شما بدهند. در واقع وقتی که شما از یک دانشجوی مهندسی مکانیک در مورد خوبیها و بدیهای مهندسی مکانیک میپرسید، با دلایل خاص آن شخص برای انتخاب رشته مهندسی مکانیک مواجه میشوید و نه چیزی بیشتر.
سعی کنید با فارغالتحصیلان رشته مورد نظر خود صحبت کنید. فارغالتحصیلانی که چه در زمینه رشته تحصیلی خود مشغول به کار هستند و چه در زمینههای دیگر میتوانند دید بسیار خوبی را به شما بدهند و شما را در گرفتن تصمیم بهتر کمک کنند.
۳. دلیل ادامه تحصیل خود را بدانید
شاید بتوان گفت که مهمترین مولفه در تصمیمگیری برای انتخاب رشته، دلیل شما برای ادامه تحصیل است. شاید شما برای گرفتن پذیرش از دانشگاههای خارج از کشور قصد ادامه تحصیل داشته باشید و شاید برای فرار از سربازی و شاید هم برای ساختن آینده شغلی بهتر و رسیدن به درآمد خوب و شغل مناسب.
هر دلیلی که دارید را مکتوب کنید و حداقل با خودتان شفاف باشید. یک مشاور شغلی یا تحصیلی با پیشفرض درآمد بهتر، ممکن است به شما بگوید که رشته هوافضا بسیار خوب است اما اگر هدف شما اپلای کردن باشد با وارد شدن به این رشته متوجه میشوید که اشتباه کردهاید و شرایط گرفتن پذیرش با این رشته کمی سختتر است.
۴. ریاضی تنها محدود به مهندسی نیست
بله، برای ورود به رشتههای مهندسی بهتر است که رشته ریاضی فیزیک را انتخاب کنید و رشتههای مهندسی بر اساس تصور عموم از شغل های پردرآمد رشته ریاضی به حساب میآیند و به نظر برخی افراد هم کارهای رشته ریاضی محدود به همین مهندسی میشود.
اما باید این نکته را هم در نظر داشته باشید که آینده شغلی رشته ریاضی فیزیک تنها محدود به رشتههای مهندسی نیست. همینطور خانمهایی که به دنبال فضاهای کاری متفاوتتری از آقایان هستند و دغدغه دانستن رشته های دانشگاهی ریاضی برای خانم ها را دارند نیازی نیست که به دلیل فضای کاری مهندسی از این رشتهها بترسند.
شاید بد نباشد بدانید که در سالهای اخیر اکثر فارغالتحصیلان رشتههای مهندسی در مقطع کارشناسی ارشد یا فوق لیسانس خود وارد رشتههای اقتصاد و مدیریت کسب و کار یا MBA میشوند. علاوه بر این رشتههایی مانند حسابداری و آمار و مدیریت مالی و … هم بخشی از رشتههایی است که دانشآموزان رشته ریاضی فیزیک میتوانند در دانشگاه به تحصیل در این رشتهها بپردازند.
پس ذهن خود را محدود به رشتههای مهندسی و کار در کارگاهها یا آزمایشگاهها نکنید و بدانید که انتخابهای شما میتواند بسیار بیشتر باشد.
۵. چند تجربه و مشاهده شخصی
شاید بد نباشد که به چند تجربه شخصی در رشتههای مهندسی اشاره کنیم اما توجه کنید که اینها تنها تجربیات شخصی است و لزوما خود واقعیت نیست و برای رسیدن به یک تصمیم بهتر، باید با اشخاص مختلف با پیشزمینههای مختلف و تجربیات متفاوت صحبت کنید تا تصمیم بهتری بگیرید.
-
رشته مهندسی و علم مواد (متالورژی)
تجربه خود من از تحصیل در رشته مهندسی و علم مواد (متالورژی) در دانشگاه صنعتی شریف شاید نمونه جالبی باشد. تصوری که در ابتدا از این رشته داشتم، تکنولوژیهای بسیار پیشرفته و آزمایشگاههای مجهز بود که البته آنقدرها هم درست از آب در نیامد.
شاید در طول ترم دهها بار از زبان اساتید میشنیدیم که تکنولوژیهای روز دنیا در این رشته در کشورمان وجود ندارد و دهها سال هم از تمام دنیا عقب هستیم (که البته اشتباه هم نبود).
علاوه بر این تلاش برای تولید مقاله بیشتر و بیشتر و تبدیل شدن اساتید و دانشجویان به ماشین تولید مقاله، این رشته را هم همانند بسیاری رشتههای دانشگاهی دیگر، درگیر خودش کرده است.
اما از نظر شغلی باید گفت که محیطهای شغلی مرتبط با این رشته بیشتر حالت کارگاهی و همینطور آزمایشگاهی دارد و بسیار نیاز به تجربه در این زمینه وجود دارد و از نظر شباهت، بسیار به فضای شغلهای وابسته به رشته مهندسی مکانیک نزدیک است.
اگر شما خانمی هستید که میخواهید در رشته ریاضی فیزیک ادامه تحصیل دهید بهتر است بدانید که فضاهای کار کارگاهی و این دسته از شغل های رشته ریاضی فیزیک برای خانم ها مناسب نیست. شاید بد نباشد که برای آشنایی بهتر با این فضا قسمت اول رادیو کارنکن را گوش کنید یا پست ۱۸ سری کارنکن را مطالعه کنید.
-
رشته مهندسی نفت و یا کار با سایر مدارک مهندسی در صنعت نفت
تجربه امین آرامش از اشتغال ۲-۳ ساله در این صنعت نشان میدهد:
۱- در مورد بازار کار بخش خصوصی در صنعت نفت، اوضاع سالهای اخیر به هیچوجه همانند سالهای پررونق گذشته نیست. از طرفی به دلیل پایین آمدن قیمت جهانی نفت (و صرفه نداشتن برداشت نفت در پارهای موارد)، حتی در کشورهای دیگر هم شاهد تعدیل برخی نیروهای فنی هستیم. به این مورد، اوضاع بحرانزدۀ دولت و عدم پرداخت معوقات شرکتهای پیمانکار را هم اضافه کنید. بعضا شاهد عقب افتادن بیش از چندین ماه حقوق در شرکتهای خصوصی این حوزه هستیم.
۲- استخدامهای دولتی در این صنعت هم رونق گذشته را ندارد. البته شرکتهای دولتی به لحاظ میزان و زمان پرداخت، تغییر چندانی به نسبت گذشته نکردهاند. اما شرایط خاص کاری برای نیروهای حفاری، اکتشاف یا بهرهبردای هم از جمله مواردی است که حتما باید برای انتخاب شغلهای مربوط به این حوزه به آن توجه کنید.
-
رشته مهندسی هوافضا
واقعیت این است که بخش اعظم شغلهای جدیتر این حوزه در حوزه شغلهای دولتی است. البته هستند کسانی که در بخش خصوصی این صنعت هم فعالند. اما تعدادشان بسیار کمتر زا فعالین بخش دولتی است. خوب است که پیش از انتخاب این رشته به خاطر احساس علاقه به آن، در مورد جزییات این موقعیتهای شغلی و شرایط استخدام در آنها اطلاعات کافی کسب کنید تا بعدا سرخورده نشوید.
-
رشتههای علوم پایه
مشخص است که میزان تقاضا برای رشتههای علوم پایه مانند ریاضی و فیزیک، بسیار کمتر از میزان فارغ التحصیلان این رشتههاست. در انتخاب این رشتهها هم (به صرف داشتن علاقه) کمی احتیاط کنید و حتما با فارغ التحصیلان این رشتهها مشورت کنید.
۶. سخن آخر
در این نوشته تلاش کردیم دید شما را نسبت به انتخاب رشته و مسیر شغلی آینده بازتر کنیم. شاید شما هم در جمعهای دوستانه و فامیل بسیار شنیده باشید که شخصی، بخش قابل توجهی از عمر خود را به تحصیل در یک رشته گذرانده و اکنون هم در یک کار نامرتبط مشغول است.
بهتر است بدانید که در اغلب کشورهای پیشرفته دنیا هم وضع به همین صورت است و رشته تحصیلی شما لزوما ارتباطی با آینده شغلی شما ندارد. هرچند بهتر است که در رشتهای تحصیل کنید که میتوانید در آن کار مناسبی را هم پیدا کنید تا دچار اتلاف زمان و هزینه نشوید.
اما انتظار اینکه حتما این اتفاق برای شما بیفتد، انتظاری واقعبینانه نیست. پس در انتخاب رشته در نظر داشته باشید که بهتر است بیش از حد به خودتان سخت نگیرید و با صحبت با دیگران و استفاده از تجربیات آنها مسیری را برای خود انتخاب کنید که از آن لذت میبرید.
پیشنهاد ما این است که حتما سری هم به قسمتهای مختلف کارنکن بزنید و داستان شغلی آدمهایی را بخوانید که با شغلشان زندگی میکنند و رضایت شغلی دارند:
کنکور با ما تجربه کنید، گروه آموزشی راه دانشگاه
الان اگر کسی از شما بپرسد چه شغل هایی در رشته ریاضی وجود دارد شما میتوانید با توجه به مطالبی که گفتیم مواردی را به جز رشتههای معمول مهندسی نام ببرید و با نگاهی به لیست رشتههای زیر هم میتوانید دید بهتری نسبت به شغل هایی که در رشته ریاضی وجود دارد و با تحصیل در این رشته میتوانید به این حوزهها وارد شوید به دست آورید.
۷. لیست رشتههای پرطرفدار رتبههای زیر ۵۰۰۰
-
مهندسی برق
-
مهندسی مکانیک
-
مهندسی کامپیوتر
-
مهندسی عمران
-
مهندسی شیمی
-
مهندسی صنایع
-
مهندسی هوافضا
-
مهندسی معماری
-
مهندسی مواد و متالورژی
-
مهندسی نفت
-
مهندسی پزشکی
-
علوم کامپیوتر
-
فیزیک
-
ریاضیات و کاربردها
-
مهندسی پلیمر
-
ریاضی
-
مهندسی شهرسازی
-
مهندسی ساخت و تولید
-
مهندسی دریا
-
مهندسی نقشه برداری
-
آموزش ابتدایی
-
مهندسی انرژی
-
مدیریت
-
شیمی
-
علوم مهندسی
-
اقتصاد
-
دکتری پیوسته و بیوتکنولوژی
-
روانشناسی
-
حسابداری
-
فیزیک مهندسی
-
مهندسی راه آهن
-
مهندسی معدن
-
ایمنی صنعتی
-
معماری داخلی
-
مهندسی ماشینهای صنایع غذایی
-
مهندسی نساجی
موضوعات:
سایر, انتخاب رشته, مشاورین برتر کشور, استاد صمد ولیزاده,
برچسبها:
شغل های رشته ریاضی،کنکور ریاضی ،دانستنی های ریاضی،کنکور 99،آنچه که در مقابل ما قرار دارد،مشاوره و برنامه ریزی،مشاوره تحصیلی،پایه نهم،انتخاب رشته تحصیلی,